Toppidrett og organisasjonsliv - noen paralleller
top of page

Toppidrett og organisasjonsliv - noen paralleller

Oppdatert: 30. jun. 2023


Mathias Mollatt er toppseileren fra Moss. Han har konkurrert på landslaget i 10 år og har i løpet av denne tiden blitt verdensmester i europajolle og fått gode plasseringer i VM i laser. Sommeren 2020 var planen å konkurrere i OL sammen med Tiril Bue i klassen Nacra 17. Da OL dessverre ble avlyst grunnet pandemien, valgte Mollatt å takke for seg og legge opp satsingen. Mollatt har i løpet av sin karriere gjort seg mange erfaringer rundt hva som er viktig for å lykkes i idretten. Vi ser mange likheter fra arbeidet i seilbåten til praksisen i lønnsomme organisasjoner. 


Fra sjøsyke til VM-medalje


Da søsteren ved starten av et nybegynnerkurs i seiling fikk kalde føtter og trakk seg, tok Mathias hennes plass. Dette resulterte i at Mollatt allerede som syvåring begynte med seiling. Til å begynne med var han livredd den sterke vinden og ble sjøsyk. Allikevel ble seiling sporten som fanget hans interesse. Seilingen ga ham en følelse av frihet da han fikk mulighet å oppdage sjøen helt på egen hånd.


Men hvordan kommer det seg at han har har nådd så langt i sporten? Motivasjon er et veldig viktig moment for å nå målene sine. Er ikke motivasjonen og ønsket om å stadig bli bedre på plass, kommer du aldri til å lykkes. Mollatt har alltid likt å konkurrere og gjennom seilingen fikk han utløp for sitt behov for å sette seg mål og jobbe fokusert for å nå dem. 



Mollatt seilte lenge alene i klassene europajolle og laser, men med tiden fikk han lyst til å prøve seg i tomanns båt. For å bli god i et team måtte han finne en seilpartner som kunne komplementere ham, og det er her kollegaen Tiril Bue kommer inn i bilde. De to skulle nå trene sammen for å konkurrere i OL sommeren 2020. I Nacra 17 klassen seiler teamet en rask katamaran seiljolle som går opp mot 30 knop, som tilsvarer 55 kilometer i timen. 


Når vinden hyler og vannet spruter er dialog ekstra viktig


Kommunikasjon i en rask seilbåt er det masse av, i form av korte setninger og kodeord. Det er viktig med et lag som fungerer når det går fort og vinden er sterk. Derfor er det viktig med tydelige roller ombord i båten. Det er helt essensielt at begge gjør det man er best på.


Da Mollatt og Bue begynte å trene sammen, hadde Mollatt et ønske om å være styrer i båten. Etter å ha byttet på rollene hver økt de tre første månedene, ble det tydelig at Tiril var best egnet til å være styrer. Hun tok gode beslutninger når tempoet var høyt og det virkelig gjaldt. Mathias ble gast - en mer fysisk og informerende rolle i båten. Han hadde sine ønsker, men båten skulle raskest mulig fram. Uttrykket “båtens beste” illustrerer det å sette båten foran seg selv. Dette uttrykket ble brukt til en hver tid under treningen mot OL. 



Fra “båtens beste” til “bedriftens beste”


Frustrasjon og gnisninger vil alltid oppstå når man jobber nært i team. Mollatt og Bue hadde en team-prat minst annenhver uke for å lytte til hverandre og finne ut om det hadde dukket opp noen utfordringer eller uenigheter. På denne måten kunne de hele tiden fokusere på båtens beste. Dette kan enkelt oversettes til teamwork i organisasjoner. I arbeidshverdagen blir vi satt til å samarbeide med ulike typer mennesker, som har ulik fagkompetanse og personlighet. Vi motiveres og kommuniserer ulikt, noe som kan skape utfordringer. Både effektiviteten og relasjonene blir påvirket når vi ikke skjønner oss på hverandre. 


Vi vet at menneskene i en organisasjon påvirker resultatet. I Wicklund-Hansen bruker vi vårt kartleggingsverktøy WIND til å gjøre den menneskelige faktoren mer forutsigbar. Mollatt og Bue fikk en fantastisk reise mot OL, med mange nye erfaringer og minner, selv om den største prøven de jobbet mot ble avlyst. Hvorfor lyktes de? Fordi de fant den rette rollefordelingen for båtens beste, hadde god kommunikasjon og utnyttet komplementære ferdigheter. 


Hva gjør du for båtens beste? Spør oss om hjelp.



0 kommentarer
bottom of page