top of page

"No regrets" - historie skrives på trening

Oppdatert: 30. jun. 2023

Personlig utvikling og tryggheten til å feile henger nøye sammen. Og da kommer resultatene i kamp. Ja, det er vurderingen til Bodø-Glimt spiller Ola Solbakken som har fått fart på karrieren hos «gutan» i nord. Spørsmålet er hva vi kan lære av det?Om selvtilliten til Glimt sine spillere var en pille, er det mange som ville ha kjøpt den. Men så enkelt er det ikke. Selvtillit er resultatet av en bevisst kultur som er innarbeidet under trening - både i og utenfor sesong. I følge Solbakken og hans mentale trener er arbeidet klubben legger ned i samtaler en viktig faktor. De snur det å gjøre feil fra et problem til noe naturlig og en viktig del av et utviklingsarbeid. Uten tryggheten til å teste og feile stopper utvikling opp. Streben mot å være best, score mål og ikke gjøre feil blir en hindring fremfor å legge fokus der det hører hjemme: å utvikle seg som spiller - hver dag og på hver trening.


Forskning viser at:

Den limbiske hjernen styrer våre følelser og ble av Kahneman beskrevet som elefanthjernen. Den er sterk, direkte knyttet til sentralnervene og handler på impuls. Den er helt uten ord. Helt uten rasjonelle ferdigheter. Den reagerer derimot instinktivt på fare. Som faren for å feile. Det motsatte av tryggheten laget trenger for å teste ut nye ting. Teste, feile og teste på nytt. Utvikling som skjer i små iterasjoner frem til en ny og bedre versjon. Enten det er samspillet på banen mot Mourinhos menn eller det er samspillet i prosjektgruppen på jobben hos deg: Føler du deg oppfordret til å foreslå nye løsninger? Er det rom for å feile? Blir du målt på å vise initiativ, eller er det antall feil og avvik som er den egentlige målestokken?


Psykologisk trygghet:

Den gode læringskulturen bygger på et fundament der hver spiller sine ferdigheter er gitt. Deretter er det klubbens ansvar å sørge for at gjødsel, sol og vann strømmer til i rike mengder for å legge til rette for å utvikle nye ferdigheter. Det krever trygghet for at det er lov å feile. I Bodø-Glimt virker det som det ikke bare er lov å feile, men et mål å feile. En serie av feil som leder frem til mestring på et høyere nivå. En læringsprosess som over tid tilføres næring av medspillere og støtteapparat. For uten feil stopper utviklingen opp.


No Regrets: På kampdagen velges det 11 spillere som går ut på gresset. Stadig vekk med en mentalitet om at det er lov å prøve og feile - på trening og på kamp. Før kampen gjentas lagets mantra i form av et "No regrets". Så får vi se om det er tilstrekkelig i kveld. Uansett skriver “gutan» historie!Bente og meg under pausen på Olympia stadion 4. november 2011: Bodø-Glimt leder 0-1 I kveld er det ny kamp...Se Lindmo på NRK (fra minutt 21) https://tv.nrk.no/se?v=MUHU150012220 kommentarer

Comments


bottom of page