top of page

Fra gryndertilværelse til voksenlivet

Om du google "founders trap" finner du mange tips og råd fra angrende gryndere. De angrer på at de ikke i tide tok signalene og omstilte seg fra grynderens pågangsmot og arbeidsinnsats til "vanlige" bedrifters krav til struktur, dokumentasjon og system. Prisen grynderen må betale for sin ukuelige "GO-GO" er frustrasjon, tapt kapital og i verste fall avvikling.


Med egne erfaringer og kunders opplevelser har vi utviklet 5 nøkkelpunkter for hvordan du krysser broen fra gryndersiden til voksenlivet best:


1) Styr alltid på likviditet. De fleste virksomheter går konkurs med signert kontrakter i hånder mens de venter på betaling. Kemneren, din verste kreditor, er rask. Og det å ha 100% kontroll på lønn, husleie og andre forpliktelser er din akilleshæl #1.


2) Sett opp din organisasjon slik at du tidlig sikrer deg "motvind". Vi har alle et naturtalent vi ønsker å utvikle. Og du sikrer deg muligheten gjennom å la noen andre ta rollen "du ikke vil ha". Så om du er en sosial tidsoptimistisk, er det viktig å knytte til deg en som er mer kritisk, sender "early warning" på likviditet etc. Det å ansette folk du "liker" er sjelden et godt råd!


3) "Steal shamelessly and improve": Det gjelder å lære mest mulig fra de som allerede er i markedet. Og så utfordre de med en bedre modell med tilstrekkelig innovasjon til å skille deg ut. Husk at opplevelsen overstyrer fakta. Helt nye og unike varer og tjenester er ikke nødvendig - start i det små og skalér!


4) Sikre tydelige spilleregler for å gi hverandre feedback i teamet. Det sikrer deg nok kommunikasjons i teamet til at din organisasjon lærer raskere enn konkurrentens. Og da vinner du!


5) Sørg for skalering av organisasjonen din gjennom å bygge strukturer og rammer som er tilgjengelige for nye medarbeidere. Det gir de muligheten for å bidra og føle seg inkludert. En grynder som kjører sitt eget løp og forventer at alle andre skal vite hva som er forventet er ikke lett å skalere. Grynderens faglige og økonomiske motiv er ikke skalerbart. Og tilgangen til informasjon må formaliseres gjennom transparente systemer.

Les mer:

https://shifter.no/oppgjor-med-supergrundernes-ledelse-pa-tide-a-forsta-at-startupen-er-voksen/

0 kommentarer

Comments


bottom of page