top of page

Fett å være gründer?

Oppdatert: 25. mai 2020

Jeg er gründer. Og kjenner flere som er det. Men ikke mange er gründere. Og ikke alle gründere gjør det bra. Faktisk mislykkes de aller fleste. Blant mine kunder har jeg samlet noen erfaringer - hvordan er det å være gründer?Kort oppsummert er det tøft og befriende, hærlig og frustrerende. Altså en skikkelig berg-og-dalbane av en tilværelse. Den er uoversiktlig og passer ikke inn i suksesshistoriene du leser om i Finansavisen eller hører om på Gasellekåringer. Klisjeen er Steve Jobs som startet i garasjen (på bildet over) mens han tenkte "outside the box". Så ble han rik og berømt... Spørsmålet er hva vi kan lære og anvende som gründere i Norge i dag?


6 grunneleggende observasjoner

  1. Hold kostnader nede: Jeg mener ikke at du skal være uten ambisjoner. Men faste kostnader gir raskt hodepine. I Norge gjelder dette særlig forpliktelser til ansatte. Vær åpen og vær kreativ om "hva som er mulig å få til". Tenk nettverk, co-working og freelancere dersom du kan.

  2. Show me the money: Det er ingenting som knekker et selskap så enkelt som mangel på kapital i en tidlig gründerfase. Kanskje har du omsetning og penger på vei inn, men først kommer det regninger. Det gir deg en likviditetsmessig skvis. Så du må selge mye fra start for å overleve.

  3. Det er langt mellom de geniale ideene. Ikke vent på den. Netflix startet med dvd-utleie. Senere har de gradvis orientert seg mot straeming. Og de leier fortsatt ut dvd'er.

  4. Steal shamelessly og and improve: McDonnalds fant ikke opp hamburgeren. Langt i fra. Men de har gjort noen justeringer og plukket opp ideer underveis. "Steal shamelessly og and improve" er et direkte sitat fra deres 12,000 m2 store Hamburger University i Chicago.

  5. Du lykkes ikke alene: Du må ha med deg de rette folka, og sørge for at de er topp motiverte. Du må se de, anerkjenne de og vite hva som motiverer de. Kanskje er det det samme som deg. Men trolig ikke. Bli kjent med deg selv og dine kollegaer også på et personlig plan.

  6. Styrearbeid er viktig: Alt for mange gründere opplever styrearbeid som krevende og/eller som lite utviklende. Compliance er en viktig styrefunksjon. Men utvikling bør også være en viktig del av styrets ansvar. Styret skal også være motiverte, se fremover, se mulighetene. Skaff deg et styre som kan utfordre deg på veien videre.


Om du ikke synes denne listen er genial, send meg gjerne dine erfaringer. Så unngår vi at stadig flere blir del av den brutale statistikken til SSB: Den viser at kun 29,8% av nyetablerte foretak er fortsatt aktive etter fem år.0 kommentarer

Comments


bottom of page